Vores pædagogiske profil
I Kongeriget er vi optagede af at skabe et læringsmiljø, hvor børns nysgerrighed og lyst til at udforske verden er i centrum. I 2025 påbegyndte vi en certificering i Science i børnehøjde, som er en del af vores pædagogiske profil og bygger på læreplanstemaet Natur, udeliv og science.
Vores tilgang tager afsæt i § 11 i Dagtilbudsbekendtgørelsen, hvor der blandt andet står, at:
- Det pædagogiske læringsmiljø skal give børn konkrete erfaringer med naturen og en begyndende forståelse for bæredygtighed.
- Børnene skal støttes i at observere og undersøge naturfænomener, og få erfaringer med årsag, virkning og sammenhænge – herunder begyndende matematisk opmærksomhed.
Vi arbejder med science ud fra en undersøgende og legende tilgang, hvor børns oplevelser og spørgsmål driver læringen. Vi åbner for forståelse og interesse for natur, teknik, sundhed, matematik, biologi, kemi og fysik – altid i børnehøjde.
I Kongeriget er science ikke undervisning – og der findes ingen forkerte svar. Børn i alderen 1-6 år er naturligt nysgerrige og undersøgende, og vi møder denne nysgerrighed med faglig viden, nærvær og engagement.
Science i vores årshjul tager udgangspunkt i tre kategorier:
- Show – her og nu-eksperimenter, fx at puste en ballon op med natron og eddike.
- Slow – længere forløb, fx forrådnelse af frugt eller larvens forvandling til bille.
- Spontane – når vi følger børnenes initiativer og nysgerrighed, fx en samtale om et sneglehus fundet på legepladsen.
Science i børnehøjde handler i høj grad om det, vi undersøger, taler om og oplever sammen. Vi tror på, at vores arbejde har betydning – både her og nu, og på langt sigt – for hvordan børn oplever og forstår verden i en naturvidenskabelig sammenhæng.
Vores menneskesyn
Vores pædagogiske praksis bygger desuden på et Marte Meo-inspireret menneskesyn. Vi tror på, at børn gør det godt, hvis de kan – og at det er den voksnes ansvar at skabe de rette betingelser.
Vi arbejder ud fra Marte Meo-principperne, hvor vi:
- Følger barnets initiativer og nysgerrighed
- Sætter ord på egne og barnets handlinger
- Bekræfter ønsket adfærd fremfor at fremhæve den uønskede
Vi bruger også videorefleksion som et redskab til at kvalificere vores praksis. En uddannet Marte Meo-terapeut optager korte filmklip fra hverdagen, som vi analyserer i personalegruppen. Det styrker den fælles faglighed og kvalitet i vores pædagogiske arbejde.